A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Kategóriák

Benti cipő oviba, bölcsibe, iskolába

Szigeti Tamás

Milyen legyen a váltócipő iskolába, vagy a benti cipő oviba, bölcsibe?

Jól szellőző,kényelmes, egészséges kialakítású cipő szükséges, hiszen hosszú órákat tölt benne a gyermek.

 

 

 

 

Benti cipő oviba

Milyen a megfelelő váltócipő, ha az óvodában gondolkodunk? Mit tesz a gyermek egész nap az oviban?

 • kúszik
 • mászik
 • ugrál
 • asztalnál ül
 • tornaórára megy
 • játszó szőnyegen játszik ülve, guggolva, elnyúlva

Ezekhez a mozgásokhoz mi a megfelelő benti cipő csemeténknek?

 • Mindenképpen jól szellőző természetes anyagból készült, ami lehet textil, vagy bőr.
 • Legyen hajlékony, és könnyű a talpa.
 • A talpbetét is textil, vagy bőr legyen, ami jó nedvszívó képességű, és légáteresztő. Ha kivehető a talpbetét az plusz pont, mert így könnyen szellőztethető, és tisztítható.
 • Tartsa megfelelően a gyermek lábát.
 • Az óvónénik kérése szokott lenni, hogy tépőzáras legyen a cipő, mert úgy gyorsan lehet lecserélni, amikor udvarra mennek, és a gyermek önállóan is boldogul vele, de vannak esetek, amikor a gyermek számára megfelelőbb a fűzős cipő.

Mikor van szükség inkább fűzős cipőre?

 • ha a gyermek lába széles, magas, és a tépőzáras cipők tépőzárja nem zárható be normálisan. Nekik könnyen kioldódik a tépőzár, nem tartja meg a lábat, és baleset veszélyes is. A fűzős cipő viszont jól a lábfej méretéhez igazodik, és szépen megtartja a lábat. Igaz ebben az esetben jó, ha a gyermek megtanul mielőbb cipőt kötni, hogy önállóan is boldoguljon. Esetleg anya helyettesítse összevarrt gumival a cipőfűzőt.
 • az óvodai testnevelés órákon is sokkal jobban tartja a gyerekek lábát a fűzős cipő, aminek a fűzőjét lecserélhetjük gumira, amit anya méretre varr otthon. Így könnyű lesz felvenni, nem kötődik ki, de jól tartja az ugráló gyermek lábát.

Azoknak a gyerekeknek, akik supinált lábbeliket hordanak, az óvodában a legmegfelelőbb a supinált szandál, vagy szandálcipő. Ezek jól szellőznek.

 

A gyerek benti cipők tehát lehetnek vászoncipők, és bőr szandálok, szandálcipők is.

   

Benti cipő bölcsibe

A legkisebb korosztálynak minél természetesebb, a mezítláb járás érzetét adó benti cipő javasolt egészen addig, amíg nem kezdenek el önállóan járni. Tehát a négykézláb közlekedő, és a bútorok mellett lépegető kicsikről van mos t szó.

Ilyen cipők a puhatalpú cipők és a zoknicipők.

 

 

 

Amikor már önállóan jár a kicsi, és a nap nagy részében használja is ezt a tudását, akkor a megfelelő lábbeli számára, az első lépés szandál, vagy az eslő lépés szandálcipő.

Ezek a modellek szélesek a lábujjaknál, így kényelmesek. Puha, hajlékony a talpuk, és könnyű a lábbeli súlya. A sarokrész itt már tartalmaz merevítést, hogy megtámassza a sarokcsontot. A talpbetét bőr, és nem tartalmaz haránt emelést.Megfelelően tudnak a lábujjak kapaszkodni, és a talpizmok erősödni, fejlődni. Jól szellőzik.

 

Benti cipő iskolába

Az iskolai benti cipő már divat kérdése is. Itt a gyerkőcnek már határozott elképzelése van mi az amit szívesen viselne.

A divat azonban tudjuk, nem mindig jó tanácsadó, ha cipőről van szó. Szerencsére a benti váltó cipők piacán igen széles a minta, és színválaszték.

A kedvenc mesehősön és a cuki állatkákon át, egészen a komoly elegáns cipőkig minden megtalálható.

A suliban benti cipőnek legmegfelelőbb a vászoncipő, amibe szó szerint csak beleugrik a gyermek. Hiszen tudjuk, hogy az 5-10 perces szünetben ha ki akar jutni az udvarra csemeténk, igen gyorsnak kell lennie átöltözésben.

Ezért kedveltek a pánt nélküli, vagy az egy gumipántos cipők, legyenek azok vászonból, vagy bőrből.

     

A suliban kedvelt még váltócipőnek a nyári szandál, ami még addig jó szolgálatot tesz benti cipőnek, amíg ki nem növi a gyermek.

 

A benti cipők cseréje a téli szünet után esedékes. Akkor szembesülünk vele mi szülők, hogy a szünetben hazahozott cipő vagy szandál kicsi, vagy már tönkre ment.

Januárban tehát érdemes újra felkeresni a webáruházat, és választani egy új lábbelit. Ilyenkor kifoghatunk olcsó, már akciós benti cipőnek való lábbeliket.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekcipő vásárlás