A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Termékek Menü

Lúdtalp kezelése

Lúdtalp kezelése

 A lúdtalp kezelése többféleképpen történhet, természetesen elsősorban attól függően, milyen mértékű az elváltozás, mennyire súlyos a helyzet.

A megfelelő cipő kiválasztása ebben az esetben is rendkívül fontos, azonban a kezelés fontosságának megértéséhez először röviden beszélnünk kell arról, miért alakul ki a lúdtalp és melyek a tünetei.

Az alábbiakban tehát először átfutjuk a lúdtalp kialakulását, tüneteit, majd a kezeléséről beszélünk.

 

 

Lúdtalp kezelése – mi is az a lúdtalp?

Az emberi láb három fő részből tevődik össze:

 • lábfej
 • alsó lábszár
 • comb

A lábfej hosszanti és haránt irányú boltozatát izmok és szalagok tartják.

A boltozat több fontos funkciót is ellát:

 • növeli a láb teherbírását
 • tompítja a rázkódást
 • védi az ereket és idegeket

A lábfej boltozatos szerkezete 4-5 éves korra alakul ki, azaz csecsemő- és egészen kisgyermekkorban még nem alakul ki teljesen a lábfej struktúrája, ilyenkor rendkívüli jelentősége van annak, hogy a megfelelő cipőt viselje a gyerek.

A talpnak hosszanti (a külső és a belső lábszél) és keresztboltozata (az öt lábközépcsont fején áthaladó haránt ívelt vonal) van, ezeket szalagok és izmok tarják, amik biztosítják a láb rugalmasságát és a teherbírást.

A boltozat magassága emberenként eltérő lehet, lúdtalpról akkor beszélünk, ha ezt a boltozatot a szalagok és izmok nem képesek megtartani, ilyenkor a láb lapossá válik, ami hatással van a térdünkre, csípőnkre, még a fenekünk tartására is.

A lúdtalp elsősorban azért alakul ki, mert míg korábban a természetesebb életforma lehetőséget adott a mezítláb járásra, és ezáltal a talpi reflexpontok önkéntelen fejlesztésére, stimulálásra, a ma már nagyrészt a városokban élő embereknek erre jóval kevesebb lehetősége van, így kevesebb inger éri a talpat.

 

Lúdtalp kezelése – tünetek

A lúdtalp tünetei tehát nem alakulhatnak ki egy bizonyos kor előtt, az esetek legnagyobb részében félreértés, amikor a megrémült szülők azzal fordulnak orvoshoz, hogy újszülött gyermekük talpa deformált, ráadásul a talpon ilyenkor meglévő vastag zsírpárna is erősíti a látszatot.

Tehát kétéves kor előtt nem kóros a normális boltozat hiánya, ilyenkor a szülők részéről a legfontosabb a türelem, nem szabad erőltetni az állást, a járást.                                                                       

A lúdtalp tünetei tinédzserkorban már egyértelműek, ilyenkor elég könnyen kifejlődhet a gyulladásos lúdtalp, amin orvosi eszközökkel, izomlazítással lehet segíteni, de ezek tüneti kezelések, érdemes fokozott figyelmet fordítani a megfelelő cipő viselésére.

Pubertás- és felnőttkorban a következő súlyosabb tünetek alakulhatnak ki:

 • csontos deformitások
 • lábízületek porcfelszíneinek degenerálódása
 • csontfelrakódások
 • részleges vagy teljes ízületi merevségek
 • elcsontosodások

Felnőttkorban mindezt súlyosbíthatja a túlzott igénybevétel (túlsúly, terhesség, állómunka), ami viszont jó hír, hogy a tünetek lúdtalpbetéttel, tornával és izomerősítéssel jól tompíthatók, természetesen ebben az esetben is fontos a megfelelő cipő viselése.

 

Lúdtalp kezelése

A lúdtalp kezelése természetesen nagyban függ az elváltozás súlyosságától. A lúdtalp kezelése az alábbiakkal történhet:

Lúdtalp kezelése lúdtalpbetéttel

A leggyakoribb kezelési mód a lúdtalpbetét használata, aminek célja, hogy helyreállítsa a hossz- és haránt boltozatot, valamint a sarokcsont dőlését.

A lúdtalpbetét a hosszboltozatot a belső és a külső talpélnél is megemeli, a haránt boltozatot azzal, hogy a középső lábközépcsontok végei mögött a talpon kiemelkedést alakít ki, így nem nyomódnak a talajhoz a fájdalmas talpközépi részek.

Lúdtalpbetétet, esetleg speciális cipőt panasz vagy látható elváltozás esetén érdemes elkezdeni viselni, de érdemes odafigyelni a megelőzésre is (sportoláskor, napi rendszeres állómunka).

Hacsak nyomós, orvos által megállapított ok nincs rá, gyermekkorban nem feltétlenül jó ötlet lúdtalpbetétet viselni, hiszen éppen azokat az izmokat sorvaszthatjuk el, melyek a boltozatos szerkezetet kialakítanák.

Éppen ellenkezőleg, talpbetét helyett erősítsük az izmokat, tornáztassuk a gyerek lábát. Ha kérdése van, forduljon ortopéd orvoshoz, a magunk részéről , ha a gyermek bokája, belső talp éle már fájdalmas, lába hamar elfárad, panaszai vannak, a supinált cipőket ajánljuk a Gyerekcipőabc kínálatából. Ha mindennapos a gyermek lábfájdalma, vagy deformált a lába, mindenképpen forduljon szakorvoshoz!

 

Lúdtalp kezelése – a jó gyerekcipő

Ha már a lábbeliknél tartunk, fel kell tennünk a kérdést: milyen a jó gyerekcipő?

Kisbabáknál amíg nem jár önállóan, elég egy jó minőségű kocsicipő vagy kicsit később, mikor már lépeget egy puhatalpú cipő. A járni tanuló, első lépéseit megtevő kicsiknek már az első lépés cipő javasolt.

Nagyobb gyerekeknél még fontosabb a jó minőség, a kényelem mellett az a legfontosabb, hogy stabil legyen, és tartsa a lábat. A jó gyerekcipő:

 • kényelmes
 • keményített kérgű/sarkú
 • magas és széles belső részű
 • széles orrú (így elférnek benne a lábujjak)
 • biztosítson megfelelő tartást a lábfejnek és a saroknak
 • puha
 • rugalmas talpú
 • zárt sarkú

A jó gyerekcipő lehetőleg bőr, és ha az időjárás megengedi, legyen lyukacsos, hogy ne izzadjon bele a láb.

Amikor már a korrekciós eszközök és a lábtorna sem segít, szükségessé válik a korrekciós műtét.

Legújabb eljárás flexibilis lúdtalp esetén a 10-13 éves korban nagy sikerrel végrehajtott calcaneus stop műtét vagy artrhroereisis. 

Mi is ez?

Az ugrócsont és sarokcsont között található egy idegvégződésekben gazdag csontcsatorna, amelynek ingerlése során a láb reflexesen korrigálja saját, hibás tartását. A műtét során ebbe a csatornába vezetnek egy sima, lekerekített végű kis csavart, amely ingerli az idegvégződéseket, és segítségével a láb deformitása megszűnik. Az új lábtartás állandósulásához 2 év kell, ezután eltávolítható a csavar.

Bármilyen kérdése van a megfelelő cipő kiválasztásánál, vegye fel a kapcsolatot a Gyerekcipőabc-vel, és szakszerű segítséget kap!

Tartalomhoz tartozó címkék: lúdtalp torna
Gyerekcipő kereső
Nem/ Fiú-Lány-Unisex
Méret
Szezon
Gyártó
Típus
Akciós
Puhatalpú cipő méret
Bankkártyás fizetés:
Vélemények
Lájkold!
Kiemelt gyerekcipők