A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Termékek Menü

Mi a supinált cipő, és mikor hasznos?

Halustyik Melinda

Szamos supinált cipő mikor hasznos?

 

Sokan kérdezik, mit jelent a supinált kifejezés, mi köze a cipőkhöz, és a supinált cipő egyáltalán kinek ajánlott?

Milyen működési elvre épül a Szamos supinált cipő

Válaszokért olvass tovább.

 

Milyen működési elvre épül a Szamos supinált cipő? 

A láb ízületek, inak, és izmok aktivitása a ránehezedés pillanatában a minimumra csökken, és csak akkor kezdenek újra dolgozni, aktivizálni magukat, amikor a test labilitása valamelyik irányba elbillen.

Álló gyermeknél a lábszár és a talp izmainak összehangolt játéka tartja fenn az egyensúlyt. Járásnál a talp  gördülő mozgásának végén az izmok, inak és szalagok adják a gyors,végső összehúzódással azt az erőt, amivel a láb elválik a talajtól és átlendül. Futásnál ez a mechanizmus bonyolódik.

Tehát miért fontos a talpizmok megerősítése, és a haránt boltozat megfelelő íveltsége?

A lábfejnek 3 alátámasztási pontja van

 • nagylábujj,
 • kisujj
 • és sarok

Ezt a 3 alap pillért köti össze a  külső és belső hosszanti boltozat, és a haránt boltozat.

Ezek a boltozatok rugalmasak az őket összekötő szalagoknak, ízületeknek, és izmoknak köszönhetően. Mint az autók lengéscsillapítója, úgy osztják el ezek is a terhet a lábfejen, és tompítják a rázkódásokat.

A hosszanti boltozat lesüllyedése, az izmok gyengesége miatt alakul ki. Közismert neve a lúdtalp. A lúdtalp önmagában is kellemetlen, hosszas járás közben a lábak fájdalmát okozó elváltozás, melynek következtében további elváltozások jönnek létre: - a bokák bedőlése, és az X térd. Az X térd kisgyermekkorban természetes, és kinőheti a gyermek, de ha a sarokcsontok V alakban állnak és kialakult a telitalp(lúdtalp) akkor fontos vele foglalkozni. Következményként a csípő ízületei is helytelen állásba kerülnek, és kialakul egy rossz járásmechanizmus, megváltozik a gerinc terhelése is. Fájdalmak jelentkeznek akár a térd, a talp, a csípő, a gerinc vonatkozásában is.

ludtalp-bedolo boka

 

A lúdtalp megszüntetésével a bokák befelé dőlése, és az X láb is korrigálható. Eszközei:

- speciális gyógytornával

- talpbetéttel (supinált betét)

- speciális korrigáló lábbelivel (supinált cipő)

Mit jelent a Supinált kifejezés? avagy a Szamos supinált cipő talpa speciális kialakítású.

Supinált = Megakadályozza a befelé dőlést, kifelé döntött.

 • A sarok belső oldala 4,5 mm-el magasabb, mint a külső éle, így természetes labilitást eredményez, valamint kifelé dönti a bokákat viselés közben.

 • Az izmok reakciója a labilitásra az, hogy igyekeznek egyensúlyt teremteni. Ezek a finom mozgások erősítik a talp izomzatát, és mint tudjuk, az erős izmok képesek lesznek felhúzni a haránt boltozatot.
 • A bokák kifelé dőlésével korrigált saroktengely helyes állásban tartását, a supinált cipő megerősített sarokrésze biztosítja. Ezek a tulajdonságai teszik a Szamos supinált cipőket orvostechnikai eszközzé.

A járás során a nagy lábujj szerepe is fontos. Kitámasztja a testet. Gyerekeknél megfigyelhetjük ( még magunkon is), hogy a lábujjakkal "kapaszkodó" mozgást végeznek. Ezek a mozgások fontosak, és elvégzésükhöz elegendő helyre van szükség a cipőben.

 • A Szamos supinált cipő lábfeje elég széles a lábujjaknál, hogy azok szabadon végezhessék munkájukat.

Mindenkinek jó  a supinált cipő?

A kisgyermek lába a terhelés, járás hatására veszi fel későbbi alakját.

A csecsemő lábán még természetes a sok bőr alatti zsírszövet, hiszen még nincs izommunka. Ezt sokszor nem tudják a még tapasztalatlan szülők, és gyakran gondolják lúdtalpasnak gyermeküket.

Ha bizonytalan, kétségei merülnek fel a gyermek lábát illetően, mindenképpen kérje ortopéd szakorvos véleményét.

2-3 éves korra már előtűnnek a boltozatok, 4 éves korra a hosszanti boltozat, amikor áll a gyermek, kb. 0,5 cm-el emelkedik meg. Ez szükséges ahhoz, hogy megfelelő rugalmassága legyen a talpnak minden lépésnél.

A supinált cipő viselése akkor javasolt, ha korrekcióra van szükség. A Szamos supinált cipők orvostechnikai eszköznek minősülnek. Segédeszközök a lúdtalp, és a bedőlő boka korrekciójában, a megfelelő orvos, és gyógytornász által vezetett terápiában. Elengedhetetlen a talptorna és a supinált cipő együttes alkalmazása a lúdtalp javításában.

A járás első éveiben a kicsi lúdtalpát elsősorban a sarok valgus állása/ bedőlése jellemzi. A hosszanti boltozat is lelapult, és a gyermek sokszor fájdalmakról panaszkodik főleg délután, estefelé. Fontos elkerülni járás tanuláskor a lábak túlterhelését, és már el kell kezdeni a  boltozatot erősítő játékos talptornát.

Játékos talp és lábszárizom torna:

 • Lábujjhegyen és sarkon járás,
 • mackójárás: külső talpélen lépegetés hajlított térddel
 • golyók, ceruzák megfogása a lábujjakkal, és így végzett járógyakorlatok,
 • ülés közben a lábujjak nyújtása, zárása
 • ülés a földön és "mászás" előre az egyik, majd a másik láb ujjaival
 • "hernyójárás" : állás közben előrenyúlás a lábujjakkal, majd utána húzzuk a sarkat, és ezt visszafelé is elvégezheti a gyermek
 • állás közben kissé hajlított térd, és a lábujjakat felváltva felhúzzuk
 • Nagyon hatásos a jó időben természetes egyenetlen talajon történő járás, legyen az fű, kavics, vagy homok.

A torna napi 10 percet tartson, ne fárasszuk ki a gyermeket. Vegyük figyelembe a gyakorlat megválasztásnál az ő életkorát, ügyességét.

Fontos, hogy a láb panaszokkal rendelkező lúdtalpas kisgyerek a sarok valgus helyzetét korrigáló cipőt, például Szamos supinált cipőt viseljen.

Előfordul, hogy iskolás korban hirtelen nagyot nő a gyermek,vagy hirtelen gyarapodik a súlya, és az izomzat nem tudja követni a változást. Nem lesz elég erős, hogy a plusz terheket viselje, ezért alakul ki a lúdtalp. Nagyon fontos , hogy

 • ortopéd szakember lássa a gyermeket,
 • szükség esetén a megfelelő cipő kiválasztása, ami megfelelően megtámasztja a saroktő csontokat ( Szamos supinált cipők egészen 35-ös méretig kaphatók),
 • és a lábtorna .

Az elhanyagolt lúdtalp végső esetben a csontok elváltozásával jár, és megágyaz a felnőttkori mozgásszervi problémáknak.

A természetes labilitás láthatjuk, hogy az izommunka serkentésével jár, erősödnek a talp izmai, így a megfelelő talptorna mellett a supinált cipő használatával korrigálható a boltozat lesüllyedése. A Szamos supinált cipő tehát nem csak azoknak ajánlott, akiknél már kialakult a lúdtalp, és a boka befelé dől, hanem azoknál a gyerekeknél is, akiknél  kialakult lúdtalp és panaszos láb esetén megelőzni szeretnénk a boka bedőlésének kialakulását. A megelőzés mindig hatásosabb, mint a nehezebb korrekció. A lábtorna is kifejezetten ajánlott minden lúdtalpas gyermeknek, még felnőtt korban is fontos szerepet játszik! Fontos az ortopéd szakorvos általi rendszeres kontroll, és a szakorvosi tanácsok betartása.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekcipő vásárlás
Gyerekcipő kereső
Nem/ Fiú-Lány-Unisex
Méret
Szezon
Gyártó
Típus
Akciós
Puhatalpú cipő méret
Bankkártyás fizetés:
Vélemények
Lájkold!
Kiemelt gyerekcipők