Termékek Menü
0

Mi a supinált cipő, és mikor hasznos?

Szamos supinált cipő mikor hasznos?

Sokan kérdezik, mit jelent a supinált kifejezés, mi köze a cipőkhöz, és a supinált cipő egyáltalán kinek ajánlott?

Milyen működési elvre épül a Szamos supinált cipő

Válaszokért olvass tovább.

 

Milyen működési elvre épül a Szamos supinált cipő? 

A láb ízületek, inak és izmok aktivitása a ránehezedés pillanatában a minimumra csökken, és csak akkor kezdenek újra dolgozni, aktivizálni magukat, amikor a test labilitása valamelyik irányba elbillen.

Álló gyermeknél a lábszár és a talp izmainak összehangolt játéka tartja fenn az egyensúlyt. Járásnál a talp  gördülő mozgásának végén az izmok, inak és szalagok adják a gyors,végső összehúzódással azt az erőt, amivel a láb elválik a talajtól és átlendül. Futásnál ez a mechanizmus bonyolódik.

Tehát miért fontos a talpizmok megerősítése, és a haránt boltozat megfelelő íveltsége?

A haránt boltozat lesüllyedése, az izmok gyengesége miatt alakul ki. Közismert neve a lúdtalp. A lúdtalp önmagában is kellemetlen, hosszas járás közben a lábak fájdalmát okozó elváltozás, melynek következtében további elváltozások jönnek létre: - a bokák bedőlése, és az X térd. Az X térd kisgyermekkorban természetes, és kinőheti a gyermek, de ha a sarokokcsontok V alakban állnak és kialakult a telitalp(lúdtalp) akkor fontos vele foglalkozni.

ludtalp-bedolo boka

 

A lúdtalp megszüntetésével /speciális gyógytornával - talpbetéttel - speciális korrigáló lábbelivel / a bokák befelé dőlése, és az X láb is korrigálható.

A Szamos supinált cipő talpa speciális kialakítású.

A sarok belső oldala 4,5mm-el magasabb, mint a külső éle, így természetes labilitást eredményez, valamint kifelé dönti a bokákat viselés közben.

Az izmok reakciója a labilitásra az, hogy igyekeznek egyensúlyt teremteni. Ezek a finom mozgások erősítik a talp izomzatát, és mint tudjuk, az erős izmok képesek lesznek felhúzni a haránt boltozatot.

A bokák kifelé dőlésével korrigált saroktengely helyes állásban tartását, a supinált cipő megerősített sarokrésze biztosítja. Ezek a tulajdonságai teszik a Szamos supinált cipőket orvostechnikai eszközzé.

A járás során a nagy lábujj szerepe is fontos. Kitámasztja a testet. Gyerekeknél megfigyelhetjük ( még magunkon is), hogy a lábujjakkal "kapaszkodó" mozgást végeznek. Ezek a mozgások fontosak, és elvégzésükhöz elegendő helyre van szükség a cipőben. A Szamos supinált cipő lábfeje elég széles a lábujjaknál, hogy azok szabadon végezhessék munkájukat.

Mindenkinek jó  a supinált cipő?

A kisgyermek lába a terhelés, járás hatására veszi fel későbbi alakját. A csecsemő lábán még természetes a sok bőr alatti zsírszövet, hiszen még nincs izommunka. Ezt sokszor nem tudják a még tapasztalatlan szülők, és gyakran gondolják lúdtalpasnak gyermeküket.Ha bizonytalan, kétségei merülnek fel a gyermek lábát illetően, mindenképpen kérje ortopéd szakorvos véleményét. A supinált cipő viselése akkor javasolt, ha korrekcióra van szükség. A Szamos supinált cipők orvostechnikai eszköznek minősülnek. Segédeszközök a lúdtalp, és a bedőlő boka korrekciójában, a megfelelő orvos, és gyógytornász által vezetett terápiában. Elengedhetetlen a talptorna és a supinált cipő együttes alaklamzása a lúdtalp javításában.

A járás első éveiben a kicsi lúdtalpát elsősorban a sarok valgus állása/ bedőlése jellemzi, a hosszanti boltozat is lelapult, és a gyermek sokszor fájdalmakról panaszkodik főleg délután, estefelé. Fontos elkerülni járás tanuláskor a lábak túlterhelését, és már el kell kezdeni a haránt boltozatot erősítő játékos talptornát. Lábujjhegyen és sarkon járás, mackójárás, golyók, ceruzák megfogása a lábujjakkal, és így végzett járógyakorlatok. Nagyon hatásos a jó időben természetes egyenetlen talajon történő járás, legyen az fű, kavics, vagy homok. Fontos, hogy a láb panaszokkal rendelkező lúdtalpas kisgyerek a sarok valgus helyzetét korrigáló cipőt, például Szamos supinált cipőt viseljen.

Előfordul, hogy iskolás korban hirtelen nagyot nő a gyermek,vagy hirtelen gyarapodik a súlya, és az izomzat nem tudja követni a változást. Nem lesz elég erős, hogy a plusz terheket viselje, ezért alakul ki a lúdtalp. Itt is nagyon fontos , hogy ortopéd szakember lássa a gyermeket, és szükség esetén a megfelelő cipő kiválasztása, ami megfelelően megtámasztja a saroktő csontokat ( Szamos supinált cipők egészen 35-ös méretig kaphatók), és a lábtorna . Az elhanyagolt lúdtalp végső esetben a csontok elváltozásával jár, és megágyaz a felnőttkori mozgásszervi problémáknak.

A természetes labilitás láthatjuk, hogy az izommunka serkentésével jár, erősödnek a talp izmai, így a megfelelő talptorna mellett ennek a segédeszköznek a használatával korrigálható a boltozat lesüllyedése. A Szamos supinált cipő tehát nem csak azoknak ajánlott, akiknél már kialakult a lúdtalp, és a boka befelé dől, hanem azoknál a gyerekeknél is, akiknél  kialakult lúdtalp és panaszos láb esetén megelőzni szeretnénk a boka bedőlésének kialakulását. A megelőzés mindig hatásosabb, mint a nehezebb korrekció. A lábtorna is kifejezetten ajánlott minden lúdtalpas gyermeknek, még felnőtt korban is fontos szerepet játszik! Fontos az ortopéd szakorvos általi rendszeres kontroll, és a szakorvosi tanácsok betartása.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekcipő vásárlás
Gyerekcipő kereső
Méret
Puhatalpú cipő méret
Supinált talpbetét méret
Camminare gumicsizma méret
Nem/ Fiú-Lány-Unisex
Gyártó
Szezon
Típus
Vélemények
Bankkártyás fizetés:
Gyerekcipő ABC a facebookon
Összehasonlítom: