A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Kategóriák

Baba lábméret

Szigeti Tamás
Baba lábméret

Baba lábméret

A baba lábméret eldöntése rengeteg szülőnek okoz gondot, a tapasztalat azt mutatja, rengeteg kérdés merül fel vele kapcsolatban. Cipőt vásárolni persze minden nő szeret, külön öröm, ha ezt a babájának teheti meg, az azonban már bonyolultabb kérdés, milyen és főleg mekkora lábbelit vegyünk a gyereknek.

Ebben próbálok meg az alábbiakban segítséget nyújtani, de mielőtt a baba lábméretről lenne szó, érdemes beszélni a babaláb jellegzetességeiről, hiszen ez alapvetően meghatározza a cipővásárlást is.

 

A baba lábának felépítése

A kisbaba talpa sok mindenben különbözik egy nagyobb gyerek, vagy egy felnőtt talpától. A legfontosabb, hogy a láb boltozatai még kialakulatlanok (ezek majd a járás során alakulnak ki), másrészt a talpat meglehetősen vastag zsírpárna borítja.

A kisbaba sarka középállásban van, a talpa pedig teljes felületével érintkezik a talajjal. Amikor a baba elkezd járni, előfordulhat, hogy a sarka befelé fordul, de emiatt még nem kell aggódni. Ebben az életkorban ez még természetes.

Amire viszont érdemes már a járás kezdetétől minél nagyobb figyelmet fordítani, az a rendszeres mozgás, esetleg (láb)torna, és a rendszeres mezítlábas séta, ha az időjárás és a körülmények lehetővé teszik, akkor a szabadban.

Mindezen túl pedig természetesen a megfelelő babacipő megvásárlása, de erről kicsit később lesz szó.

 

Baba lábméret – hogyan mérjem le?

Miután a gyerek egész további életét meghatározhatja egy-egy rossz cipő választása, nagyon fontos, hogy jó minőségű és megfelelő méretű darabot vásároljunk neki.

A megfelelő méret meghatározása viszont egy baba esetében nem is olyan könnyű, de ha az alábbi pár hasznos tanácsot megfogadja, akkor szinte biztosan jó döntést hoz majd.

 • a legjobb álló gyermektől méretet venni, hiszen a saját súllyal való terhelés minimálisan ugyan, de hatással lehet a gyerek lábának méretére, az jobban "elterül"
 • ha lehet, olyan zoknit, harisnyát viseljen a baba, amilyet a cipővel is hordani fog (tavaszi cipőhöz vékonyabb zokni kell, nem a vastag, téli bolyhos)
 • nagyon fontos a pontos mérés, hiszen egy-egy cipőméret között többnyire 5 mm eltérés van
 • mindkét lábat le kell mérni, hiszen a legtöbb embernél a két lábfej nem pontosan egyforma hosszú. Értelemszerűen a nagyobb méretet válasszuk.
 • nagyon fontos, hogy megfelelő méretű legyen a vásárolt cipő, mert a túl kicsi cipő lábproblémát okoz, és a gyermek nem szívesen fog sétálni, gyakran kéredzkedik ölbe
 • ideális esetben a cipő 0,5-0,7 centiméterrel hosszabb, mint a gyerek lába, de ha erősebb lábú babáról van szó, akár 1 centimétert is rá lehet számolni
 • amennyiben bármilyen kérdése van, nyugodtan kérdezzen szakembertől!

A baba lábméret felvételének lépései:

 • rajzoljuk körbe a baba talpait egy papírlapon
 • mérjük le mindkét rajzot a nagylábujjtól (vagy ha a második hosszabb, attól) a sarokig
 • a nagyobb méretet használjuk vásárláskor

A Gyerekcipőabc oldalon egyébként minden gyerekcipő leírásában megtalálja a cipőméretek mellett az általunk lemért belső talphossz méretét is, és közzétettünk egy ábrát is arról, hogyan kell helyesen lemérni a baba lábát (ide kattintva nézhető meg).

Baba lábméret – milyen cipőt vegyek?

A legfontosabb szempontok, amikor cipőt választ a babának, avagy milyen a jó babacipő?

A babakocsiban ülő kicsiknek a kocsicipő a megfelelő viselet, ami készülhet bőrből, és vászonból. Télen bőrből készült, bélelt modelleket vásárolhatunk.

A bútor mellet lépegetős időszakban puhatalpú cipőt választhatunk – a puhatalpú cipők között rengeteg stílusos, jó minőségű lábbeli van, a Gyerekcipőabc.hu oldalán itt lehet a puhatalpú cipők közül válogatni.

Amikor a baba a nap nagy részében már jár, a cipő megfelelő tartást biztosítson a lábfejnek és a saroknak. Milyen legyen a babacipő az első lépésekhez? Ide kattintva az első lépés cipő és szandál kínálatunkat is megtekintheted!

 • keményített legyen a kérge, ez tartja a sarkakat a megfelelő állásban
 • a belső része legyen elég magas és széles
 • az orra legyen széles, hogy elférjenek benne a lábujjak, tudjanak terülni, és a kapaszkodó mozgásnak legyen elég hely
 • talpa nem csúszik
 • természetes anyagból (lehetőleg bőrből) készüljön
 • legyen jól szabályozható tépőzárral, csattal, vagy fűzővel
 • száraz évszakban szellős modellt válasszunk

A baba lábmérete gyorsan változik - Milyen gyakran ellenőrizzük?

 • 2 éves korig a baba láb gyorsan növekszik, méretének ellenőrzése 1-2 havonta célszerű
 • 2-3 éves baba lábmérete egy év alatt 3 cipő méretet is nőhet, ezért ellenőrizzük 2 havonta

Általános érvényű tanács, hogy érdemes áldozni a minőségre, és ez a bőrcipőknél is nagyon fontos, figyeljünk tehát arra, hogy az uniós normáknak megfelelő cipőt vásároljunk, mert ez akár egy egész életre meghatározhatja a láb egészségét.

Éppen ezért igaz az is, hogy amennyiben bármilyen kérdés felmerül a baba lábméretével és a helyes baba cipő méret belső talphosszával kapcsolatban, érdemes szakember segítségét kérni például a Gyerekcipőabc munkatársai is szívesen segítenek.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekcipő mérettáblázat