A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Kategóriák

Magas lábfej, magas rüszt, torkos láb - Milyen gyerekcipőt válasszunk?

Szigeti Tamás
 Magas lábfej, magas rüszt, torkos láb - Milyen gyerekcipőt válasszunk?

Dundi láb ,magas rüszt ,magas lábfej , széles lábfej, torkos láb esetén nehéz eset a cipő vásárlás a gyermeknek

- Nem megy bele a legtöbb cipőbe a gyermekem széles lábfeje .

Nálatok is elhangzott már ez a mondat?

Akkor olvass tovább ,

  • mert tippeket adunk mit válassz,
  • mire figyelj magas lábfejű gyermeknél a gyerekcipő vásárláskor!

 

Magas lábfejű - magas rüszttel rendelkező babák, gyerekek lába milyen cipőbe fér bele kényelmesen?

A legtöbb szülő nem szembesül ezzel a problémával, mert a gyerek lábfeje normál állású, és bármelyik cipőt megvásárolhatják ami tetszik. Vannak azonban olyan babák, és nagyobb gyerekek is, akiknek a lábfeje magas, vagy széles. Nekik a cipő vásárlás sokkal nehézkesebb, a kínálat sokkal kisebb.

A fő probléma, hogy a magas vagy széles lábfej nem fér bele minden cipőbe, és általában ezért a szülők kénytelenek nagyobb méretű lábbelit vásárolni a gyermeknek. A nagyobb méretű gyerekcipő a rüsztnek kényelmes, viszont mivel a hossza nem megfelelő, ezért nem lesz kényelmes a gyermeknek. A hosszabb cipőben bukdácsolhat, kevésbé érzi biztosan a talajt.

A magas lábfejű gyermekek szülei sokszor kénytelenek hónapokkal előbb elkezdeni megfelelő cipőt keresni, hogy mire aktuális lesz egy-egy évszakban a cipő viselése, már rendelkezésre álljon.

Mi is a magas lábfej vagy rüszt?

Babák esetében leginkább a párnás láb, 10 éves kor alatt torkos láb a jellemző, ami főleg az izmok gyengeségének köszönhető.

A babák lába a járás kezdetén még párnás, ráfekszik a talajra, ami az izmok erősödésével alakul át , és iskolás korra kifejlődik a lábboltozat. Az erősödő izmok képessé válnak a hosszanti boltozat felhúzására, és az egészséges lábboltozat kialakítására.

A magas lábfejű gyerekek esetében 10 éves kor alatt általában nem beszélhetünk a klasszikus orvosi értelemben vett magas lábfejről.

Orvosi meghatározásban akkor beszélünk magas lábfejről, vagy rüsztről ha:

  • a sarokcsont meredeken áll, és kifelé dől (supinál)
  • a talp hosszboltozata nagyon magas, merevebb
  • a lábfej / rüszt magasan fekszik, kidomborodik
  • normál, vagy karvaly ujjak fordulnak elő -kapaszkodó ujjak
  • a lábujjak alatt előfordulnak bőrkeményedések
  • a járás nehézkes,rugalmatlan ( nincs sarokra lépés)
  • a cipőtalp külső széle kopik el, és gyakran töri a cipő sarka/kérge a láb sarkait
  • lábfej, lábszárfájdalom, duzzanat jelentkezik

        

A gyerekek magas lábfeje leginkább a zsírpárnáknak köszönhető, ami a növekedés során, a láb egyre intenzívebb használatával, az izmok megerősödésével csökken. Túlsúly esetén a láb erősebb, szélesebb, főleg lapos boltozatú, de jellemzően nem magas. A magas lábfej zömében öröklött elváltozás. Ha a fentiek közül úgy ítéli meg, hogy több tünet is jelen van a gyermeknél, érdemes ortopéd orvost felkeresni. 

Magas vagy széles lábfejre milyen gyerekcipőt, babacipőt válasszak ?

A legfontosabb szempont gyerekcipő kiválasztásánál, ha magas a lábfej, hogy a cipő jól nyitható legyen. A legjobb, ha a lábfej közepéig nyitható a cipő nyelve, felső része. Ha lábujjtőig, az még jobb. Ne legyen a lábfejen szűkítő varrás. Figyelni kell rá, hogy a tépőzár, elég hosszú legyen, hogy jól rögzítsen. 

A legmegfelelőbb a fűzős cipő, amivel sok helyet lehet nyerni szélességben, jól tart, és a legjobban igazodik a lábhoz.

 

A lekerekített orrú cipők előnyösebbek, mert az elkeskenyedő orr rész nem szorítja össze a lábujjakat. A  cipő mindig legyen elég széles.

A D.D.Step cipőknél sok ilyen modellel találkozhatunk. Visszajelzések alapján a megfelelő szélességű D.D.Step cipők magas lábfej - rüszt esetén kényelmesek, és a talpuk is jól hajlik. A cipők leírásánál külön jelezni szoktuk, ha az alkalmas a magas lábfejű gyerekek számára. Tanácstalanság esetén telefonon is szívesen válaszolunk a kérdésekre, és segítünk kiválasztani a megfelelő cipőt.

     

 

 

Fontos, hogy a cipő anyaga se legyen merev. Egy kicsit engedjen, idomuljon a gyermek lábához. Ezt a kényelmet a bőr és vászon cipők is képesek nyújtani. A műbőr cipők viszont nem. A D.D.Step új vászoncipői között a próbák során a gyerekek visszajelzése szerint ezek a rugalmas modellek (olyasmi mint a nyári vízi cipők rugalmassága) nagyon kényelmesek. Ezt oviban is lehet viselni váltó cipőnek, és száraz időben kinti viseletre is alkalmas.

   

Szandálok esetében is nehéz megtalálni a megfelelőt, mert a pántok hossza sokszor nem elegendő ahhoz, hogy rendesen be lehessen tépőzárazni, vagy csatolni a szandált. Baba méretben a Szamos első lépés szandálok széles talpon, 2-3 tépőzárral készülnek. Általában ezek megfelelőnek bizonyulnak a párnás baba lábakra.

     

A nagyobb gyerekeknél szandál választáskor figyeljünk arra, hogy a lábfejen is állítható legyen, ne fix. Minél több helyet hagyjon szabadon a lábfejen, de megfelelően rögzítsen.

 

Óvodás kor végéig még arra is figyelni kell, hogy lehetőleg zárt kérgű legyen a szandál, a talpa pedig széles és kerek legyen orr részen, ne keskenyedő.

  

Elterjedt megoldás a szandáloknál, hogy 3 pántos, alul két csatos, fent tépőzáras . Ezt a gyerekek könnyen tudják maguknak felvenni, mert az alsó két csatot elég egyszer a lábra igazítani, és utána már csak a felső tépőzárral kell "dolgozni". A csatos pántok több lehetőséget nyújtanak a megfelelő méret beállítására. 

 

A 2 tépőzáras pánttal rendelkező, szűkebb fazonú talpon elkészült szandálok biztosan nem felelnek meg a magas, széles lábfejre. Alsó tépőzárjuk nagyon rövid.

Ne válasszunk olyan szandált se, ami felül pántos, felvezető pántos, mert általában ezekbe nem megy bele a rüszt.

 

Reméljük ezekkel a jó tanácsokkal felvértezve sikerül megtalálni a gyermek számára megfelelő cipő márkát, gyerekcipőt magas lábfejre - rüsztre, vagy babacipőt magas lábfejre. 

Amennyiben segítségre szorul egy-egy modell kiválasztása során webáruházunkban, kérdése merül fel, hívjon minket bátran, és segítünk! Telefon: +36-70-3674081

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekcipő vásárlás