A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Termékek Menü

Gyerek cipő méretek

Halustyik Melinda
2016. 02. 22. 00:00:00
Megfelelő méretű gyerekcipő kiválasztása

 

 

Gyerek cipő méretek - Gyermeke lába szemlátomást nő? 

Biztos szeretne benne lenni, hogy a cipő mérete megfelelő? 

Elegendő néhány tanácsot megfogadni, és elkerülheti a kényelmetlen helyzeteket.

 

 

Gyerek cipő méretek - választás kisokos

A gyerek cipője ne legyen se kicsi, se nagy. Ez egy nagy bölcsesség. Lássuk mit okoz a túl nagy, vagy a túl kicsi gyerekcipő a lábaknak?

 • túl nagy cipőben nem tud a láb megfelelően gördülő mozgást végezni, így romlik a járás minősége, és sokszor elesik, elbotlik a túl hosszú cipő miatt a gyermek. A lábnak, a megfelelő fejlődéshez, és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szüksége.
 • túl kicsi cipő jelei észrevehetők, ha a szülő rendszeresen ellenőrzi a pici lábakat. Árulkodóak az esetleges piros foltok, bőrkeményedés, hólyag, vagy az is ha a gyermek sokszor kéredzkedik ölbe, nem szívesen sétál.Ha nyűgös amikor cipőt kell húznia, vagy le akarja rúgni a cipőjét.

Amikor ezek a jelek jelentkeznek, érdemes megmérnünk a kicsi lábát, és a cipő belső talphosszát.

Gyerek cipő méretek, a  belső talphossz meghatározása

 •  Az álló gyermek talplenyomatának hossza:

Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot (a sarok és a nagy lábujj között).

 • Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a gyermek lába.  Ez lesz a belső talphossz. 

 

 • Az erősebb lábú( magas, széles lábfej) gyerekek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges.

 

A gyerekcipoabc.hu oldalon minden gyerekcipő leírásában megtalálja a cipő méretek mellett, az általunk lemért belső talphossz méretet is.

Hogyan ellenőrizhetők még a megfelelő gyerek cipő méretek? 

 • Húzza hátra a gyermek lábát a cipőben úgy, hogy a sarka illeszkedjen a cipő hátsó oldalához. A talp legyen egyenes, a lábujjak kinyújtott helyzetben.  Enyhén nyomja meg a cipő orrát, és ellenőrizze, hogy a nagylábujj és a cipő eleje között van e kb. egy ujjnyi hely.

 • Ha a gyermek még kicsi, akkor fordítsuk meg a dolgot, és teljesen szétnyitott cipőben toljuk a kicsi lábát teljesen előre . Ha a cipőbe a gyermek sarka és a cipő hátsó fala közé szűken bele  fér a mutató ujjunk, akkor a méret megfelelő.

Fontos! A gyermekek két lába eltérő méretű lehet. Ellenőrizze mindkettőt. Ha már tudja melyik láb az erősebb, a gyerekcipő méretének  kiválasztásnál ezt vegye alapul.

 Milyen gyakran kell a gyerekek lábát megmérni, a viselt gyerek cipő méretek helyességét ellenőrizni?

 • Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2 éves korig 1-2 havonta meg kell mérni.
 • 2-3 éves korban a gyerekláb  évente körülbelül két-három gyerekcipő méretet nő, ezért ellenőrizzük 2 havonta
 • óvodás- és kisiskolás korban érdemes a méréseket 4 havonta megismételni mert egy évben a lábméret még mindig kb. 2 méretet nő
 • általános iskola felső tagozatában már lassul a növekedés, itt elegendő már csak 4-6 havonta ellenőrizni , és a gyermekünk is tudja már jelezni, ha a cipő kényelmetlenné vált. Éves szinten a növekedés itt már csak 1 vagy 2 méret.

8-14 éves korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is változnak és ez ahhoz vezet, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak. Ha ilyen jeleket észlelnek, kezdjenek el talp izom erősítő tornát végezni. 

Játékos gyakorlatok a lábboltozat izmainak erősítéséért:

- a földön ülve egy labdát a két talpunk közé fogunk

- a földre helyezünk egy zoknit (ülve a lábujjainkkal megfogjuk a zokni két végét), megmarkoljuk, felemeljük és széthúzogatjuk.
- ülve a földről, egyik lábunk ujjaival egy ceruzát "felmarkolunk", felemeljük és megkíséreljük a másik lábunk ujjaival átvenni, majd fordítva.
- állva mindkét lábunk ujjaival egy-egy kis golyót megmarkolunk. A golyókat fogva néhány lépést a talpunkon sétálunk.
- apróra tépett, földre szórt papírdarabkákat egyenként lábujjal felszedegetünk

valamint egy általam hasznosnak vélt eszköz: a DinoPad

Végezetül egy fontos információ. Használt, kitaposott cipőt ne adjunk gyermekünk lábára, mert minden gyermek lábfejlődése más, így egy használt cipő egészségtelen helyzetbe kényszerítheti lábát.

Gyerekcipő kereső
Nem/ Fiú-Lány-Unisex
Méret
Szezon
Gyártó
Típus
Akciós
Puhatalpú cipő méret
Bankkártyás fizetés:
Vélemények
Lájkold!
Kiemelt gyerekcipők