A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Termékek Menü

Supinált jelentése - milyen supinált cipőt érdemes venni?

 

Supinált jelentése - supinált cipő

Sokan kérdezik, mit jelent a supinált kifejezés, mi köze a cipőkhöz?

Kezdjük az elején. 

 

 

Supinált jelentése - mi a supinált cipő lényege

Supinált - a mediális lábél emelése

A haránt boltozat lesüllyedése, az izmok gyengesége miatt alakul ki. Közismert neve a lúdtalp. A lúdtalp önmagában is kellemetlen, hosszas járás közben a lábak fájdalmát okozó elváltozás, melynek következtében további elváltozások jönnek létre: - a bokák bedőlése, és az X térd. Az X térd kisgyermekkorban természetes, és kinőheti a gyermek, de ha a sarokcsontok V alakban állnak és kialakult a telitalp (lúdtalp) akkor fontos vele foglalkozni.

bedőlő boka

1. Lúdtalp - bedőlő boka

A lúdtalp megszüntetésével (speciális gyógytornával - talpbetéttel - speciális korrigáló lábbelivel ) a bokák befelé dőlése, és az X láb is korrigálható.

A supinált cipő talpa a problémára adott válasz, ezért speciális kialakítású.

A sarok belső oldala 4,5 mm-el magasabb, mint a külső éle, így természetes labilitást eredményez, valamint kifelé dönti a bokákat viselés közben.

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI SZAMOS SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI SZAMOS SUPINÁLT TÉLI CIPŐ és CSIZMA KÍNÁLATUNKAT

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI SZAMOS SUPINÁLT SZANDÁL KÍNÁLATUNKAT

supináló sarok elve

2. Supinált sarok elve

Az izmok reakciója a labilitásra az, hogy igyekeznek egyensúlyt teremteni. Ezek a finom mozgások erősítik a talp izomzatát, és mint tudjuk, az erős izmok képesek lesznek felhúzni a haránt boltozatot.

A bokák kifelé dőlésével korrigált saroktengely helyes állásban tartását, a szupinált cipő megerősített sarokrésze biztosítja. Ezek a tulajdonságai teszik a Szamos szupinált cipőket orvostechnikai eszközzé.

Milyen supinált cipőt érdemes venni, ha ezt ajánlja az orvos?

Rengeteg szupinált cipő webáruház kínál többféle supinált cipő márkát, és a cipőboltokban is nagyon sok helyen beszerezhető. Leginkább a kisvárosokban élők azok, akiknek több időbe telik ilyen lábbelit felkutatni a közelükben, és választják inkább a webáruházak kínálatát.

Lássuk milyen szempontok jelennek meg, amikor kiderül, hogy supinált cipőre van szükség:

  • A divat szempontjából nézve a szülő és a gyermek is szereti, ha a cipő jól néz ki, nem ortopéd. Ezért szeretik nagyon sokan a Szamos supinált cipőket. Nagy a szín és minta választék. A minták szépen kidolgozottak, és a cipőnek nincs ortopéd kinézete. Kicsi kortól 18-as mérettől egészen iskolás korig, 35-ös méretig választható.
  • Tartósságuk is fontos szempont, mert míg a hagyományos cipőknek van magasan felvezetett gumi orra, addig a supinált cipők ritkán vannak felvértezve ezzel a tulajdonsággal. Ebben az esetben is a Szamos figyelt fel az igényre, és teljesítette ezt a kívánságot. A supinált cipők orrát gumiborítással látta el, és így kopásállóbbá tette a cipőt. A Maus cipői bírnak még egy kicsit magasabb gumírozással.

  • Anyagát tekintve mindegyik bőr, ebben nem tudunk különbséget találni.
  • Minőségi – egészségügyi szempontok alapján azonban egyértelműen a Szamos supinált cipők rendelkeznek a legtöbb szakmai elismeréssel.

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI SZAMOS SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika és a BIMEO Kft. akkreditált laboratóriuma által készített láb egészségügyi szempontú vizsgálat igazolja, hogy a Szamos supinált cipői minden elvárásnak maradéktalanul megfelelnek.

Vizsgálat tárgya:

Supinált cipők vizsgálata és összefoglaló értékelése a láb egészségügyi és műszaki szempontoknak való megfelelőség tekintetében

Értékelés:

  • A cipő takarja a gyermekláb külső és belső oldalát. Körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat. A Szamos Kft. által gyártott cipők döntött (supinált) sarokkal- a belső oldalon a talp alá tett megtámasztással- készülnek, ami elősegíti a láb kifelé fordulását, a lábhát kifelé dőlését. Magasan vezetett erősített kérgük és felsőrészük van, ami a gyerek lábának stabilitást és biztonságot kölcsönöz. A speciális sarok a korrigált helyzettel a boltozat kialakulását segíti, a gyengült talpizmokat (melyek feladata a boltozatok fenntartása) aktív működésre serkenti. A korrekciós hatás következtében a gyermekláb fejlődési zavara megszűnik, a boka a helyére kerül, és a talpi boltozatok kialakulása biztosítható. A gyermek esetleges jellemző láb- vagy lábszárfájdalma így a cipő használatával megszűnik.
  • Csak a gyermekláb kezelésére alkalmas, szakorvos tanácsára, ha a gyermekláb fejlődése kisebb korrekciót igényel és ortopéd cipő felírása nem indokolt.
  • A lábbelik láb egészségügyi szempontból a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája által adott értékelés szerint az elvárásoknak megfelelők.
  • Megfelelően tartja a sarokrészt, kellő mozgást enged a lábujjaknak, tehát a cipő közép- és előrésze is jól tartja a lábat.
  • A kellemes viselet érdekében a gyermekcipők felsőrésze természetes anyagok felhasználásával készül.

A Szamos Kft. által gyártott és a BIMEO Kft. által vizsgált supinált kialakítású, antivalgus gyermekcipők műszaki szempontból is megfelelő minőségűek és a szakorvosi véleményeket figyelembe vevően a láb egészségügyi elvárásokat is kielégítő kivitelűek.

A Szamos kölyök supinált cipők megfelelnek az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Igazgatóság (Authority for Medical Devices of the Office of Health Authorisation and Administrative Procedures) által igazolt 93/42/EEC Direktíva ajánlásainak és a nevezett direktívát honosító 16/2006. (III.27.) Eü.M. rendelet orvostechnikai eszközök 1. számú melléklete rá vonatkoztatható tervezési követelményeinek.

A Szamos supinált cipők kiemelkedő minősége, a gyártónak 2015-ben meghozta a Magyar Termék Nagydíjat. Ezt a kiemelkedő elismerést csak a Szamos Kölyök supinált gyermek lábbelik tudhatják magukénak.

Mindegyik cipője legyen supinált a gyereknek?

A supináció pozitív hatása csak akkor érvényesül, amikor épp a lábán van. Éppen ezért a legjobb, ha a szülő a ritkábban hordott csizmából és váltócipőből is szupináltat tud venni, de ha ezt nem engedheti meg, utóbbiból válassza a jótékony hatású cipőt, és csizmából meg vegye a hagyományos változatot, mert a váltócipő van hosszabb időt a lábán. Gondoljunk bele, mennyi időt tölt gyermekünk a bölcsibe, oviba, vagy az iskolába.  Váltócipő alatt itt értjük a supinált szandálokat és szandálcipőket, hűvösebb időben pedig a  zárt cipőket.

A supinált talpbetét egy sima cipőbe téve ugyan olyan jó, mint egy supinált cipő?

A válasz nem egyszerű igen, vagy nem.

 A supinált cipő másik fontos tulajdonsága, a megerősített kéreg, vagy sarok, ami funkcióját tekintve a korrigált sarok megtartásáért felelős. Tehát, ha egy gyenge kérgű cipőbe helyezünk talpbetétet, akkor a visszadöntött bokát, a cipő sarka nem fogja megtartani, nem érvényesül a korrekciós hatás.

Tehetjük sportcipőbe, és vászoncipőbe a talpbetétet, de győződjünk meg róla, hogy a kéreg erős.

Mikor elég erős a kéreg?

Két ujjal próbáljuk összenyomni. Ha sikerül, a kéreg gyenge, nem javasolt supinált talpbetéttel viselni. Ha nem nyomható össze, a kéreg megfelelően erős a sarok megtartására.

Nem megfelelők a gumis kis balerina cipők, topánkák erre a célra.

Mindenkinek jó  a supinált cipő?

A kisgyermek lába a terhelés, járás hatására veszi fel későbbi alakját. A csecsemő lábán még természetes a sok bőr alatti zsírszövet, hiszen még nincs izommunka. Ezt sokszor nem tudják a még tapasztalatlan szülők, és gyakran gondolják lúdtalpasnak gyermeküket. Ha bizonytalan, kétségei merülnek fel a gyermek lábát illetően, mindenképpen kérje ortopéd szakorvos véleményét. A supinált cipő viselése akkor javasolt, ha korrekcióra van szükség. A Szamos supinált cipők orvostechnikai eszköznek minősülnek. Segédeszközök a lúdtalp, és a bedőlő boka korrekciójában, a megfelelő orvos, és gyógytornász által vezetett terápiában. Elengedhetetlen a talptorna és a supinált cipő együttes alkalmazása a lúdtalp javításában.

A járás első éveiben a kicsi lúdtalpát elsősorban a sarok valgus állása/ bedőlése jellemzi, a hosszanti boltozat is lelapult, és a gyermek sokszor fájdalmakról panaszkodik főleg délután, estefelé. Fontos elkerülni járás tanuláskor a lábak túlterhelését, és már el kell kezdeni a haránt boltozatot erősítő játékos talptornát. ( Lábujjhegyen és sarkon járás, mackójárás, golyók, ceruzák megfogása a lábujjakkal, és így végzett járógyakorlatok.) Nagyon hatásos a jó időben természetes egyenetlen talajon történő járás, legyen az fű, kavics, vagy homok.

Fontos, hogy a láb panaszokkal rendelkező lúdtalpas kisgyerek a sarok valgus helyzetét korrigáló cipőt, például Szamos supinált cipőt viseljen.

Előfordul, hogy iskolás korban hirtelen nagyot nő a gyermek, vagy hirtelen gyarapodik a súlya, és az izomzat nem tudja követni a változást. Nem lesz elég erős, hogy a plusz terheket viselje, ezért alakul ki a lúdtalp. Itt is nagyon fontos, hogy ortopéd szakember lássa a gyermeket, és szükség esetén a megfelelő cipő kiválasztása, ami megfelelően megtámasztja a saroktő csontokat ( Szamos supinált cipők egészen 35-ös méretig kaphatók), és a lábtorna . Az elhanyagolt lúdtalp végső esetben a csontok elváltozásával jár, és megágyaz a felnőttkori mozgásszervi problémáknak.

A természetes labilitás láthatjuk, hogy az izommunka serkentésével jár, erősödnek a talp izmai, így a megfelelő talptorna mellett ennek a segédeszköznek a használatával korrigálható a boltozat lesüllyedése. A Szamos supinált cipő tehát nem csak azoknak ajánlott, akiknél már kialakult a lúdtalp, és a boka befelé dől, hanem azoknál a gyerekeknél is, akiknél  kialakult lúdtalp és panaszos láb esetén megelőzni szeretnénk a boka bedőlésének kialakulását. A megelőzés mindig hatásosabb, mint a nehezebb korrekció. A lábtorna is kifejezetten ajánlott minden lúdtalpas gyermeknek, még felnőtt korban is fontos szerepet játszik! Fontos az ortopéd szakorvos általi rendszeres kontroll, és a szakorvosi tanácsok betartása.

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI SZAMOS SUPINÁLT CIPŐ KÍNÁLATUNKAT

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekesség gyerekcipő vásárlás
Gyerekcipő kereső
Nem/ Fiú-Lány-Unisex
Méret
Szezon
Gyártó
Típus
Akciós
Puhatalpú cipő méret
Bankkártyás fizetés:
Vélemények
Lájkold!
Kiemelt gyerekcipők