A gyerekcipoabc.hu cookie-kat használ a kellemesebb felhasználói élmény érdekében. A Hozzájárulás megadásával Ön elfogadja a cookie-k használatát. Részletes leírást az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
Termékek Menü

Milyen gyerekcipőt válasszak?

Milyen gyerekcipőt válasszak?

 

 

 

 • Haránt emelőset?

 • Boltívet modellező kialakításút?

 • Supináltat?

Segítséééég! Valaki magyarázza el nekem, mi a különbség köztük!!! Ha te is így érzel, olvass tovább!

 

 

Lássuk milyen talpbetétekkel találkozhatunk egy gyerekcipőben, és az mire jó?

A gyerek cipő kialakítása lehet:

 • harántemelős, ez egy a bőr talpbélés alá beépített többnyire szivacsos, plasztikus betét, ami megemeli a lágyékrészt, a láb boltozatot
 • boltívet modellező kialakítású ,vagy úgynevezett lágyékbetét, mely a sarok és a bütyökrész között ívelő, két végén támaszkodó, rugalmas híd. 
 • és supinált kivitelű, a cipőtalp belső sarok része 4-5 mm-el megemelt, természetes labilitást okozva, mely elősegíti a talpizmok használatát, ezáltal erősödését. Ebben az esetben a talpbetétje egyenes kialakítású, nincs se haránt-emelő, se rugalmas híd. 

Vannak esetek, amikor nincs mérlegelési helyzetben a szülő, mert egyértelmű deformitást megállapító szakvéleményt kapott az ortopéd szakorvostól, melyben javasolták számukra a supinált cipőt, vagy valamilyen ortopéd cipő használatát. Itt el is dőlt a választás, már csak a supinált cipők gyártói közül kell kiválasztani a legszimpatikusabbat. 

Annak, aki nem észlelt elváltozást gyermeke lábán bármelyik kivitel választható, a szülő elvei azok, bizonytalanság esetén pedig szakorvosi tanács az, amik döntenek a kérdésben.

A haránt emelőről alakultak ki leginkább ellentmondásos vélemények. Egyes vélemények szerint a haránt- emelő a hosszboltozatot tartó izomzat gyengüléséhez vezet, hiszen nem kell dolgoznia, ellustul. Más vélemények szerint viszont ez alkalmas a lúdtalp kialakulásának megelőzésére.

A lábnak 2 boltozata van, ahol a csontok egészséges  lábon ívet alkotnak ( a csecsemőknél ez még nem alakul ki):

 • egy haránt (=keresztirányú) boltozat, és
 • egy hosszanti boltozat.

Az ívek szerepe , hogy a felülről egy pontban ránehezedő nagy súlyt (testsúly) széles felületre szétoszlassa. A haránt boltozat előrébb van, és keresztirányú a lábra (lásd ábra). De a lábnak ezt a "valódi" haránt boltozatát a lúdtalppal kapcsolatban felejtsük is el gyorsan, mert a lúdtalpban ennek gyakorlatilag nincs szerepe. E "valódi" haránt boltozat lesüllyedése más betegségeket okoz (kalapácsujjak, egymásra forduló ujjak, bütyök, stb.), melyek inkább idősebb korban jelentkeznek. Ha lúdtalpnál "haránt emelésről" beszélnek, legtöbbször nem erre, hanem a hosszanti boltozatra  gondolnak.

Hosszanti boltozat (lúdtalpnál ez süllyed le!)
A lúdtalp a hosszanti boltozat lesüllyedésének betegsége. Ennek megfelelően a lúdtalp kezelésében a hosszanti boltozat emelésének van jelentősége, a lúdtalppal kapcsolatban tehát mindig erre a belső, nagy, hosszanti ívre gondoljunk, a cipők esetében pedig a talpbetét belső oldalán levő nagy, félgömbszerű domborulatra. Itt kétféle talpbetét kialakítással találkozhatunk, mint fentebb is írtam:

 • haránt emelős,  a bőr talpbélés alá beépített többnyire szivacsos, plasztikus betét, ami megemeli a lágyékrészt, a láb boltozatot
 • boltívet modellező kialakítású ,vagy úgynevezett lágyékbetét, mely a sarok és a bütyökrész között ívelő, két végén támaszkodó, rugalmas híd. Rugalamassága miatt úgy tartják, nem lustítja el a hosszanti boltozat izmait

A szupináló sarok elve is a képen látható: A cipőtalp a belső sarok élét megemeli, a boka bedőlése korrigálódik. A szalagok, inak, és izmok feszülése megszűnik. A szupinálás és a lesüllyedt belső ív (hosszanti boltozat) alátámasztása talpbetét domborulattal tehát 2 külön dolog. Amit persze alkalmazhatnak együtt is egy gyógycipőbenA szupinálást lúdtalp és bedőlő boka esetén ma egyöntetűen minden ortopéd orvos helyesli.

Miért jó a supinált Szamos gyerekcipő?

A 2015-ben Magyar Termék Nagydíjat nyert Szamos supinált cipő hozzájárul az egészséges gyermekláb fejlődéséhez, illetve a gyermekláb egészségének megőrzéséhez. 
-speciális belső forma és konstrukció biztosítja, hogy a cipő  alkalmas a fejlődő gyereklábak saroktengely deformációjának korrekciós kezelésére 
-sarka belülről kifelé döntött: a sarok belső része 4,5 mm-rel magasabb a külsőnél, melynek segítségével korrigálja a boka bedőlését 

 • nem engedi feszülni a bokaszalagokat 
 • természetes labilitást okozva tornáztatja a talpizmokat 

-hátsó része stabilizálja a lábtő csontokat: a megerősített kéreg megtámasztja a saroktő csontjait, a korrigált helyzetbe hozott sarokcsontokat helyes állásban tartja
-a talp anyaga hajlékony, hogy elősegítse a lábujjak kaparó mozgását ,orrészén tágas, hogy a lábujjaknak szabad mozgást biztosítson 
-a lábbal érintkező részeken nagyon puha természetes bőr bélést alkalmaznak, ami elősegíti a láb levegőzését , növelve a gyermek komfort érzetét. 

 


A Szamos supinált cipők és szandálok minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek,  orvostechnikai eszköznek minősülnek, ezért az egészségpénztáraknál elszámolhatóak.

Használatával korrigálható a lúdtalp, és az ennek következtében kialakuló bedőlő boka, valamint X láb. A már kialakult elváltozások deformitást okoznak a térd, és csípő ízületekben, valamint a későbbi gerinc bántalmakért is felelősek.

Kisiskolás korban különösen figyeljünk oda gyermekeink lábfejére, talpára. Ekkor hirtelen nyúlnak meg, testsúlyban is nagy változás következik be, ennek hatására a gerinc egyensúlyi helyzete is megváltozik. Ha a láb izmainak fejlődése ezzel nem tud lépést tartani , akkor a sarkak elkezdenek befelé dőlni, a gyerek a testsúlyát sarkai belső részére helyezi, a bokák bedőlnek,  egymás felé borulnak.

Ezért fontos, hogy gyermekünknek megfelelő cipőt válasszunk. Kísérjük figyelemmel a láb fejlődését, ellenőrizzük, hogy nem alakult e ki idő közben elváltozás, és ha tapasztalunk ilyet, forduljunk ortopéd szakorvoshoz.